Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen tütün zararlarının konuşulduğu programda, Türkiye ve dünyada sigara kullanımına karşı ciddi tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekildi. Panele verilen arada katılımcıların çoğunun sigara içmeye gitmesi ise dikkat çekti.
Kırklareli‘nde sigaranın zararlarının konuşulduğu panelde verilen arada katılımcıların çoğunluğu sigara içmeye çıktı.
Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Erol Sezer, Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen tütün zararlarının konuşulduğu programda, Türkiye ve dünyada sigara kullanımına karşı çok daha ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Akciğer kanserinin neredeyse tek nedeninin sigara olduğunu ifade eden Sezer, Türkiye’de bu kanser türünün hızla yayıldığını aktardı.
“YAĞMUR GİBİ YAĞAN AKCİĞER KANSERİ PROBLEMİMİZ VAR”
Akciğer kanserinin tedavisinin çok pahalı ve başarı açısından problemli olduğunu vurgulayan Sezer, “Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Yağmur gibi yağan akciğer kanseri problemimiz var, 25 bin kişi her yıl akciğer kanserinden ölüyor. Sigara içen birinin ortalama kaybettiği yaşam süresi 15 yıl. Türkiye’de en çok öldüren 5 kanserin 5’i de sigarayla bağlantılı” diye konuştu.
TÜRKİYE, EN ÇOK SİGARA İÇİLEN ÜLKELER ARASINDA
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Program Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder ise tütün ve tütün ürünlerinde fiyatların arttırılmasının caydırıcılık açısından önemli olduğunu bildirdi. Türkiye’de sigara fiyatlarının diğer ülkelere göre kıyaslandığında düşük seviyelerde kaldığını belirten Ergüder, şu an en çok sigara içilen ülkelerin arasında Türkiye’nin de olduğunu kaydetti.
ARA VERİLİNCE SİGARA İÇMEYE KOŞTULAR
Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ve İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit de sigaranın zararlarını anlatan konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından bir süre ara verilen panelde, katılımcıların çoğunun salonun dışına sigara içmeye gitmesi dikkat çekti.