İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü, Fahri Trafik Müfettişlerine yönelik gelen tepkiler üzerine adım attı. Fahri Müfettişlerin park cezası verme yetkisi sonlandırıldı.
İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü, Fahri Trafik Müfettişlerine yönelik gelen tepkiler üzerine adım attı. Fahri Trafik Müfettişlerinin uyguladığı park cezaları geniş çapta tartışma oluşturdu, hatta protestolara sebep oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, kamuoyunun tepkileri üzerine harekete geçerek Fahri Müfettişlerin park cezası kesmelerini durdurdu.
ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİN TEPKİLERİ SONUÇ VERDİ
Bazı vatandaşlar, iddiaya göre kimi sürücülere keyfi olarak art arda ceza kesen fahri trafik müfettişlerine tepki göstermişti. Araç sahipleri, canlarından bezdiren cezalar için defalarca protesto düzenleyerek soruna çözüm istedi. Yaşananlar üzerine park cezası kesme yetkisi, fahri trafik müfettişlerinin kullandığı uygulamadan da çıkarıldı.
“YETKİNİN ASKIYA ALINMASINA KARŞILAR”
Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sami Güleçyüz, “Fahri trafik müfettişlerine verilen görev çerçevesinde kara yolları trafik kanuna göre bazı maddeler üzerinden cezalar yazılabiliyor. Bunların bir kısmı trafiğin akışkanlığını sağlamak, trafiğin düzenini sağlamaya yönelik cezalar. Bir kısmı da kazaları önlemeye yönelik cezalardır. Park cezası ve duraklama cezası şimdilik askıya alındı. Asıl bundan sonra diğer kazaları önlemeye yönelik olan cezalar üzerine yoğunlaşılacak. Fahri trafik müfettişleri bu yetkinin askıya alınmasına karşılar. Bu konunun şimdilik askıya alınmış olması denetim yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Kolluk kuvvetleri tarafından trafik polislerimiz tarafından yine elektronik denetleme sayesinde daha sıkı bir şekilde bu park sorunu takip edilecektir” diye konuştu.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NEDİR?
Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile fahri trafik müfettişliği görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere (polis ve jandarma) yardımcı olmak üzere Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce “Fahri Trafik Müfettişliği” görevi verilmekte.
Trafik güvenliğinin geliştirilmesine ve trafikte can kayıplarının önlenmesine katkıda bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, tamamen gönüllülük esasına dayalı olan Fahri Trafik Müfettişliği için gerekli şartları taşımaları halinde, ikamet ettikleri illerde Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat ederek Fahri Trafik Müfettişi olabiliyor.