NASA’nın Osiris-Rex adlı uzay aracı, 4.5 milyar yıl öncesine ait asteroit örneklerini Dünya’ya başarıyla getirdi. Bennu adlı asteroitten alınan örnekler, Utah çölündeki test sahasına indirildi. 250 gram ağırlığındaki örnekler bilim dünyası tarafından “paha biçilmez” olarak niteleniyor. Bu örnekler, yaşamın ve Dünya’nın nasıl oluştuğunu anlamak için büyük önem taşıyor.
NASA’nın uzay aracı Osiris-Rex, bilim insanlarının paha biçilemez olarak nitelendirdiği örnekleri taşıyan uzay kapsülü,Utah çölüne başarıyla indi. Bu tarihi an, Osiris-Rex’in uzaya bıraktığı kapsülün, Utah Test ve Eğitim Sahası’na inişiyle gerçekleşti. Örnekler, Houston’daki bir laboratuvarda incelenecek.
250 GRAM MOLOZ BULUNUYOR
Kapsül içinde Bennu adlı karbon zengini asteroitten alınmış en az 250 gram moloz bulunduruyor. Bu örnekler, yaşamın ve Dünya’nın nasıl oluştuğunu anlamak için büyük bir öneme sahip.
6.2 MİLYAR KİLOMETRE YOL KAT ETTİ
Numune kutusu şimdi Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne taşınacak ve özel bir laboratuvarda incelenecek. Japonya da benzer bir görevle örnekler topladı. Osiris-Rex, toplamda 6.2 milyar kilometre yol kat ederek bu başarıya ulaştı.
YAŞAMIN TEMELLERİ HAKKINDA BİLGİ SUNABİLİR
Ünlü isimlerin de dahil olduğu bir ekip tarafından yönetilen bu görev, erken kimyasal bileşim, su oluşumu ve yaşamın temelleri hakkında kritik bilgiler sunabilir. 250 gram ağırlığındaki örnekler bilim dünyası tarafından “paha biçilmez” olarak niteleniyor.
GÜNEŞ’İN YÖRÜNGESİNDE DÖNEN BİR ASTEROİD
Bennu, Dünya’dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş’in yörüngesinde dönen bir asteroid olarak bilinir. Osiris-Rex, Bennu’yu kayalar ve kraterlerle dolu bir moloz yığını olarak keşfetti. NASA yetkilileri, örneklerin kesin ölçümlerinin birkaç hafta sürebileceğini açıkladılar.
ARAŞTIRMACILAR TARİH VERDİ
Bilim insanları, ayrıca eğer Bennu Dünya’ya çarparsa yeryüzündeki 1,2 gigatonluk etkisini bugünden 159 yıl sonra, 24 Eylül 2182’de göstereceğini hesapladı.